Menestymisen sietämätön vaikeus

9.2.2024 Ylen esittämässä Perjantai ohjelmassa, keskusteltiin siitä, voiko kenestä tahansa tulla mitä tahansa? Itse uskon kenestä tahansa voivan tulla mitä tahansa, mutta ei silti välttämättä tule, eikä se ole aina itsestä kiinni. Koska joskus muiden ihmisten pitää antaa tilaa ja mahdollisuus toisen menestykselle. Ihminen ei aina vain pysty ottamaan paikkaansa maailmassa jos muut eivät sitä salli. Jos ihmisellä on suunnitelma siitä, miten lähteä etenemään kohti unelmaansa, niin en näe menestymistä mahdottomana kenenkään kohdalla. Jos siis ihmisellä on myös tuuria mukana siten, että muut antavat ihmisen menestykselle tilaa. Nimittäin lahjakaskin ihminen voi jäädä ikään kuin hunnun taakse piiloon. Potentiaali ei pääse näkyviin ja tuntuu kuin olisi seinäruusuna.

Menestys voi olla monen tekijän summa

Menestys ei ole aina kiinni siitä, että joku olisi niin erityinen ja osaava. Ihmiset voivat olla esim. Madonnan laulu taidoista montaa mieltä, mutta silti hän esiintyy estradeilla tuhatpäiselle yleisölle. Joku voi tuntea henkilön jonka lauluääni on taianomainen, mutta hän ei ole vieläkään saanut levytyssopimusta. Joku verbaalisesti lahjakas hioo romaania pikkutarkasti, eikä saa silti kustannussopimusta. Jonkun Instagram päivitykset ovat kuvia ja tekstiä myöten laadukkaat, aiheetkin ovat ajankohtaisia ja puhuttelevia. Videotkin ovat pituudeltaan sellaisia joita nykykansa jaksaa kuluttaa, ja silti seuraaja määrä ei kuki muutamaa sataa enempääKoska kaikki ei ole kiinni ihmisestä itsestään.

Tehdessäni kerran hieronta töitä, yksi asiakkaani kertoi olevansa toimitusjohtaja  vaativassa tehtävässä. Hän oli nöyrän oloinen ja kertoi, kuinka hänen kohdallaan valituksi tulemiseen taisi vaikuttaa se, että hän jo ennestään tunsi henkilön, joka valinnan teki, vaikkakin toisella hakijalla oli enemmän kokemusta.

On spekuloitu siitä olisiko Sanna Marin näinä päivinä tavallinen rivikansanedustaja, eikä maailmantähti, mikäli Antti Rinne ei olisi pyytänyt eroa pääministerin tehtävästä. Joskus menestykseen voi vaikuttaa se, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tuntee oikeat ihmiset. On niitä, jotka näkevät paljon vaivaa, eivätkä kovasta työstä huolimatta menesty, koska jos joku ei anna tilaa ja mahdollisuutta, ei unelmiaan saa ehkä saavutettua.

On hyvä oppia olemaan armollinen itselleen

Ihminen voi pettyä itseensä, kun ei saavuta unelmiaan. Sanoisin, että täytyy olla armollinen itselleen. Ihminen voi olla osaava, kykenevä ja pystyvä, aivan loisto tyyppi! Mutta jotkut asiat, eivät ole aina meidän itsemme päätettävissä. Levytyssopimuksen saa se, jonka kanssa levy-yhtiö haluaa sen solmia, joskus jo valmiiksi kuuluisa ihminen kiilaa muiden kirjailijaksi pyrkivien ohi, saaden kustannussopimuksen. Joskus se pätevämpi työnhakija ei yltä toimitusjohtajaksi, koska toisella hakijalla oli jo ennestään hyvät suhteet. On hyvä oivaltaa, että on asioita joihin emme voi vaikuttaa. Itsekritiikki on hyvä kanavoida armeliaisuuteen itseään ja toisiaan kohtaan. Aina ei voi voittaa, mutta yrittämistä ei parane lopettaa.

Menestys ei tule kaikille sormia napsauttamalla

Jotkut ihmiset voivat tuntua saavansa kaiken hopeatarjottimelta. Toiset taas painaa enemmän töitä unelmiensa eteen, mutta menestys ei tule välttämättä silloin kuin sitä itse haluaa. Ei ehkä juuri tänään, huomenna tai tänä vuonna. Niin kauankun se on sinusta kiinni, menestys voi tulla sinun kohdallesi todeksi. Törmäsin kerran sosiaalisessa mediassa jonkinlaiseen motivointi videoon, jossa oli hyvä sanoma. Videolla kerrottiin asiat kutakuinkin näin.

Joku valmistui 22-vuotiaana, mutta odotti viisi vuotta ennen kuin sai hyvän työn. Jostain tuli toimitusjohtaja 25-vuotiaana, mutta kuoli jo 50-vuotiaana. Jostain tuli toimitusjohtaja 50-vuotiaana, ja eli 90-vuotiaaksi. Joku on vielä sinkku, kun joku toinen saman ikäinen on jo isoisä. Obama meni eläkkelle 55-vuotiaana, kun Trump aloitti 70-vuotiaana. Jokainen tässä maailmassa työskentelee omassa aikavyöhykkeessä. Jotkut ihmiset ympärilläsi saattavat näyttää olevan edellä sinua, kun toiset taas sinun jäljessäsi. Jokainen kulkee oman tiensä, omalla ajallaan, et ole myöhässä, etkä liian ajoissa, vaan olet hyvissä ajoin.

Älä lakkaa yrittämästä

Olen tavannut ihmisiä, joista ei tullut sitä mitä he olisivat halunneet. Kun jatkoimme keskusteluaselvisi, ettei nämä ihmiset olleet koskaan edes yrittäneet tehdä mitään konkreettista unelmiensa eteen. Kuuluisa popstara Lady Gaga sanoi kerran yleisölleen, ettei heidän pitäisi vain odottaa, että joku vain huomaisi heidän karismansa ja tulisi hakemaan heidät kotoa, vaan unelmiensa eteen täytyisi painaa työtä.

Muistan kerran eräällä leirillä ollessani, kuinka yksi leirinvetäjä kertoi iltanuotion äärellä, kuinka hänen unelmaansa oltiin suhtauduttu ennakkoluuloisesti, koska hän oli ollut ensimmäisestä luokasta lähtien erityisluokalla. Hänellä oli paljon vaikea-asteisia oppimisvaikeuksia. Hän halusi kuitenkin olla isona meteorologi. Hän oli hyvin paljon jäljessä ikäänsä nähden peruskoulunopinnoista, mutta hän ei antanut periksi. Hän näki paljon vaivaa oppiakseen asiat mahdollisimman hyvin ja peruskoulun jälkeen hän opiskeli lukion kursseja. Lopulta hän pääsi yliopistoon ja valmistui maisteriksi asti, ja työllistyi unelmiensa ammattiin. Vaikka hänenkin kohdalla oli jotkut ajatelleet, ettei rahkeet riittäisi, niin hän osoitti kaikkien olleen väärässä. Hän pystyi siihen, koska kuka tahansa pystyy kun on vain suunnitelmallinen ja tekee konkreettista työtä unelmiensa eteen. Pelkällä haaveilulla ei synny tulosta, vaan kovalla työllä.

Jopa Albert Einsteinille luokanvalvoja oli sanonutSinusta ei ikinä tule mitään.” Ja silti hänestä todellakin jotakin tuli, koska kaikkihan me tiedämme, kuka on Albert Einstein! Sylvester Stallone, joka on tunnettu Rocky ja Rambo elokuvistaan koki nöyryytyksiä esitellessään käsikirjoittamaansa Rocky tarinaa useille tuotantoyhtiöille. Nimittäin, Sylvesterin äidillä oli synnytyksen aikana koplikaatioita. Synnytyslääkäri joutui käyttämään pihtejä auttaakseen synnytyksen etenemisessä. Pihtien väärinkäytöstä johtuen, Sylvesterin kasvojen hermot vahingoittui, ja aiheutti kasvojen osittaisen halvaantumisen. Jonka seurauksena hänen puheensa on hieman tavallista epäselvempää. Tämän vuoksi hänen näyttelijä haaveita ei pidetty mahdollisina.

Ennen menestystä hän oli köyhä, hän yöpyi linja-autopysäkeillä. Hän kuitenkin kirjoitti kolmessa vuorokaudessa ja 20 tunnissa Rocky elokuvan käsikirjoituksen. Monet tuotantoyhtiöt eivät innostuneet käsikirjoituksesta, koska Sylvester halusi näytellä pääosan. Lopulta United Artist suostui Rockyn kuvauksiin vuonna 1976. Sylvester sai näytellä pääosaa ja siitä tuli huippumenestys. Rocky leffoja tehtiin kuusi. Sylvester on yksi tunnetuimmista näyttelijöistä. Hän jatkoi sinnikkäästi kohti unelmaansa päämäärätietoisena, eikä antanut ihmisten lannistaa häntä.

Se voi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta

En usko, että Albert ja Sylvester ja lukuisat muut maahan painetut nykyisin menestyneet ihmiset ovat olleet erityisempiä kuin me muutkaanHekin olivat tavallisia ihmisiä, mutta he eivät luovuttaneetUskonkin, että menestys on kenelle tahansa mahdollista kun jaksaa mennä kohti unelmia. Vaikka tulee joskus esteitä, ja joku muu saa päättää puolestamme. On ihmisiä, joille on voitu sanoa niin rumasti elämän aikana, ettei nämä ihmiset enää uskalla yrittää, he ovat passivoituneita, henkisesti invalidoituneita. Unelmat ovat vain heidän ajatuksissaan, mutta konkreettisia askelia niitä kohti ei uskalleta ottaa. Sellaista ihmistä tahtoo useat menestyneet rohkaista, jos he pystyivät, niin miksi et sinäkin pystyisi.

Jotkut saattavat esittää realistista ja huolehtivasta sanoessaan toiselle, ettei pitäisi yrittää, koska muuten pettyy, mutta se on hölmösti sanottu. Sillä ihminen kyllä pystyy elämään pettymysten kanssa, mutta enemmän jää vaivaamaan se, jos ei koskaan edes yrittänyt. Jos ei yritä ei voi tietää olisiko sittenkin onnistunutÄlä siis lakkaa yrittämästä, vaikka menestys on sietämättömän vaikeaa, ei se ole mahdotonta. 

Kuvat: Toni Panula

Tietoa kirjoittajasta

Marlee

Pinnallista kuin syvällistäkin sisältöä, joskus kekkereistä, laittautumisista ja lomareissuista kirjoittelua, myös kannanottoja. Kerran tai pari kuussa, postauksia julkaisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *